Wat ga je maken - Atelier AnSjo Kleuradvies en Lifestyle

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wat ga je maken

Mode Mode > Sewingtable

Bedenk wat voor kledingstuk je wilt gaan maken en kies een model. Dit kan uit één van de naai bladen zijn, maar ook een gekocht los patroon.

Maat nemen
Meet je lichaamsmaten en vergelijk deze met de maten uit het blad of je gekochte patroon om te achterhalen welke maat overeenkomt met jouw gemeten maten. Nu komt het nogal eens voor dat als je de tabellen van de diverse bladen geloofd, je een veel grotere maat moet hebben dan normaal. Indien dit het geval is kun je ook uitgaan van je confectie maat of één maatje groter dan je confectie maat.

Patroon overnemen
Zoek de desbetreffende patronen erbij op de raderbladen van het modeblad of het tissue patroon bij een gekocht model. Neem vervolgens de door jou gekozen maat over. Kijk even goed welk soort streepje bij jouw maat hoort, want de verschillende lijnen lopen langs elkaar op het blad. Vergeet ook niet alle markering, draadrichtingspijlen en verbindingstekens over te nemen. Deze staan er namelijk niet voor niets.

Aangezien patronen overeenkomen met confectie maten en we uiteindelijk geen van allen ooit 100% een confectiemaat zijn, is het misschien nodig om je patroon te verlengen of te verkorten. Op gekochte patronen staat het punt waarop dit moet worden gedaan aangegeven op het patroon. Bij patronen uit de bladen kies je:

Voor rokken de heuphoogtelijn
Voor mouwen de ellebooglijn
Voor broeken de kniehoogtelijn en zoomlijn
En voor een top het midden tussen de borsthoogte en de taillelijn. Bij een hele zware boezem neem je juist de borsthoogtelijn!
Controleer of je alle delen hebt en meet je patroondelen na om te kijken of je inderdaad voldoende ruimte hebt om je reeds eerder gemeten lichaamsmaten erin te laten passen. Hou er rekening mee dat bij los gekocht patronen de naad vaak in het patroon verwerkt zit.

Kijk vervolgens in de werkbeschrijving hoeveel stof en welke andere benodigdheden je nodig hebt om het door jou gewenste kledingstuk te kunnen maken. Zo zorg je ervoor dat je alle benodigdheden in huis hebt voordat je aan de slag gaat.


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu